KUCHNIA TAJSKA


KUCHNIA TAJSKA

 

 

Opowiemy wam dziś o sztuce kulinarnej Tajlandii, gdyż jest to jedna z trzech kuchni, którą znajdziecie w naszej restauracji.

Na przestrzeni wieków kształtowała się pod mocnym wpływem kuchni chińskiej z północy oraz kuchni indyjskiej z zachodu. Choć generalnie pod wieloma względami bliższa tej pierwszej, wpływy kuchni indyjskiej są również wyraźne. Przykładem może być częstsze niż w kuchni Chin występowanie ostrych dań typu curry.

Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz, oryginalność tajskiej kuchni wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleczko kokosowe oraz szereg aromatycznych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki. Świeże i oryginalne składniki są podstawą również w naszej restauracji, w której profesjonalni kucharze z Dalekiego Wschodu tworzą wspaniałe potrawy, opierając się na tradycyjnych przepisach.

Wśród innych kuchni Azji wschodniej, kuchnię tajską należy ocenić jako jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych. Jej cechą jest również pewna swoboda w sposobie przygotowywania dań, nie ma tu tak sztywnych zasad jak np. w Chinach, proporcje użytych składników i co za tym idzie smak potrawy zależą w dużej mierze od indywidualnego stylu kucharza. Wśród składników dań wyraźnie większą niż w kuchni chińskiej rolę odgrywają owoce morza, w szczególności skorupiaki.

Choć w świecie zachodnim najlepiej znaną i najbardziej popularną kuchnią azjatycką pozostaje kuchnia Chin, w ostatnim okresie kuchnia tajska (podobnie jak kuchnia japońska) zdobyła znaczną popularność w Europie, co zawdzięcza oryginalnym walorom smakowym dań. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro – kwaśna zupa z krewetek i grzybów – tom yum, niekiedy z dodatkiem mleka kokosowego.

W naszym restauracyjnym menu, prezentujemy wam szeroki wachlarz dań tajskiej kuchni. Tak niesamowite potrawy, bogate w oryginalne smaki i aromaty, z pewnością pozostaną w Waszej pamięci na długo.

 

 

+ Brak komentarzy

Dodaj komentarz